Tuulihaukat täyttää 40 vuotta, mutta lippumme vasta 39

Lippukuntamme täyttää tänä vuonna neljäkymmentä vuotta. Juhlavuotta vietetään hillitysti, melko pienin menoin: historiaan tutustutaan ryhmien omissa kokouksissa ja lippukuntaa juhlistetaan koko lippukunnan yhteisellä syysretkellä Kunstenniemessä loka-marraskuussa 2020. Keskustelua on ollut myös mahdollisen juhlamerkin teettämisestä ja lippukunnan myyntituotteiden (logolliset paidat, hupparit tms.) uusimisesta – nähtäväksi jää, kuinka moni suunnitelmista toteutuu. :)

Tärkeä osa lippukunnan identiteettiä on sen oma lippu. Lipun kuviosta on muotoiltu huivimerkkimme, joka ommellaan jokaisen Tuulihaukan huiviin kiinni. Huivimerkistä tunnistaa partiolaisen lippukunnan. Lippukunnan tunnuksesta voi puhua myös lippukunnan logona, joka näkyy niin lippukunnan omissa huppareissa kuin some-kanavien profiilikuvissa.

Mutta tiedätkö Tuulihaukkojen lipun tarinan? Ja mitä tunnuksemme oikeasti kuvastaa?

Tuulihaukat perustettiin vuonna 1980. Ensimmäinen partioparaatimme marssittiin vielä ilman omaa lippua, mutta toisena toimintavuonna lippukunnan lippu saatiin juuri paraatia varten valmiiksi. Lippumme on suunnitellut Visa Liippola. Lipun heraldinen selitys kuuluu: ”Sinisessä lipussa lilja-apilakoroinen pieli ja tuulihaukan lentokuvio, kaikki valkoista.”

Lipun värit, sininen ja valkoinen, kuvastavat partiolaisille tärkeitä arvoja: luontoa ja isänmaata. Lipun sivulla kulkeva lilja-apilakoro kertoo, että Tuulihaukat on yhteislippukunta. Korossa olevat partiopoikien tunnukset, liljat, ja partiotyttöjen tunnukset, apilat, ovat rinnakkain, sulassa sovussa ja tasa-arvoisina, aivan kuten kaikki tytöt ja pojat lippukunnassamme. Sinisellä pinnalla ylöspäin suuntaava Tuulihaukka kertoo ylöspäin pyrkivästä ja aina liikkeessä olevasta lippukunnasta.

Vaikka lippu valmistui jo lippukunnan toisena toimintavuonna, sen naulaus- ja vihkimistilaisuus pidettiin vasta 9 vuotta myöhemmin, Tuulihaukkojen 10-vuotisjuhlan yhteydessä 7.1.1990.