Aikuisena partioon

Partioon voi liittyä minkä ikäisenä tahansa eikä aikaisempaa partiokokemusta tarvita. Aikuisen partioharrastus voi olla esimerkiksi ryhmän johtamista, retkille ja leireille osallistumista, hallitustehtäviä tai partio-ohjelman toteuttamista aikuisten kesken (vaeltajaohjelma tai ”aikuispartio”).

Tuulihaukoissa aikuisille tarjolla olevat harrastusmahdollisuudet painottuvat tällä hetkellä johtamis- ja vastuutehtäviin. Aikuisten vastuutehtävät partiossa ovat osa harrastusta ja siten vapaaehtoistyötä, eli esimerkiksi ryhmän johtamisesta ei makseta palkkaa tai palkkiota. Toki vastuun mukana tulee myös vapaus harrastaa itsekin partiota siinä sivussa, ja tarjoammekin aikuisille partiolaisille mahtavan mahdollisuuden monipuoliseen harrastukseen, kattavan koulutuksen tehtäviin sekä massiivisen määrän erilaisia kansallisia ja kansainvälisiä tapahtumia, joihin osallistua.

Vaeltajaikäisille on Tuulihaukoissa tarjolla vaeltajatoimintaa luotsin avustuksella. Jos olet yli 22-vuotias ja kiinnostunut aikuispartiosta, suosittelemme olemaan yhteydessä sisaruslippukuntaamme Tornikotkiin. Tai jos etsit koko perheen harrastusta itsellesi ja alle kouluikäisille lapsille, perhepartiotoimintaa löytyy myös sisaruslippukunnistamme Tornikotkista ja Tornipääskyistä.

Jäikö partioharrastus aikanaan muiden kiireiden jalkoihin? Vai etkö koskaan päässyt aloittamaan?

Onko sinulla partiotaustaa? Jäikö partioharrastus aikanaan kotipaikkakunnalle, veikö työ- ja perhekiireet mennessään? Vai onko partio sinulle täysin uusi tuttavuus? Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa partiota (ensimmäistä kertaa tai uudelleen)! :)

Emme edellytä uusilta aikuisilta partiotaustaa tai kokemusta, vaan koulutamme tehtävään. Myös entisillä partiolaisilla on mahdollisuus päivittää tietonsa esimerkiksi Takaisin partioon -kurssilla.

Meillä on tarjolla uusille aikuisille erikokoisia ja monenlaisia tehtäviä ja pestejä, aina pienistä avustavista tehtävistä hallituspesteihin. Sivun alalaidassa on kuvattu vielä tarkemmin, millaisia tehtäviä aikuisilla partiossa voisi olla. Erityinen tarve on aina uusille ryhmänvetäjille, etenkin toimintakauden vaihtuessa. Jos kiinnostuit, ota yhteys lippukunnanjohtajaan Leijaan. 

Aikuisena partiossa

Mitä saat?

 • Uusia kavereita: niin omasta lippukunnasta kuin ympäri Suomen tai ulkomailtakin
 • Monipuolisen harrastuksen: partiossa tehdään monenlaisia asioita aina askartelusta suunnistukseen ja melonnasta magneettikalastukseen
 • Opit uusia asioita ja taitoja: partiossa uutta oppivat kaiken ikäiset, tutuksi tulee niin erätaidot, ensiaputaidot, leirilogistiikka, projektinhallinta kuin jopa parhaassa tapauksessa pehmiskoneen käyttö :)
 • Pääset liikkumaan ja retkeilemään luonnossa
 • Voit osallistua eri kokoisiin tapahtumiin Suomessa ja ulkomailla: partiossa tapahtuu kaiken aikaa ja erilaisiin tapahtumiin voit osallistua johdettavan ryhmän kanssa, aikuisten partiokavereiden kesken tai yksinkin
 • Yllätyt mihin päädyt ja pääset ylittämään itsesi: partiossa pääset turvallisesti kokeilemaan isompiakin vastuutehtäviä ja partiopestit saattavat viedä sinut yllättäviinkin paikkoihin
 • Monipuoliset koulutusmahdollisuudet: partiolaisena saat käyttöösi partiolaisten kattavan koulutusjärjestelmän, joka sisältää niin partiolaisille tarkoitettuja pesti- ja johtajuuskoulutuksia kuin taitokoulutusta. (Opiskelijat voivat saada partiokoulutuksista myös hyväksilukuja opintoihinsa.)
 • Partiossa opitut taidot ovat eduksi myös työuralla: partiossa saatu kokemus esimerkiksi projektinhallinnasta tai tapahtumien järjestämisestä on hyvää kokemusta myös työelämään – niin uran alkuvaiheessa oleville kuin pidempään työelämässä olleille. (Omaa osaamistaan voi osoittaa esimerkiksi osaamismerkeillä.)
 • Ja jos haet harrastukselta nimenomaan vastapainoa työelämälle ja arkirutiineille, sitäkin saa partiossa: onko parempaa tapaa irtautua arjesta kuin liikkumalla luonnossa, sytyttämällä leirinuotiota, seuraamalla sudenpentujen innostusta ja iloa tai paistamalla lettuja tarpojien kanssa keskellä metsää :)

Tarvitsetko vielä vakuutteluja? Lue täältä lisää: 10 syytä liittyä partioon (partio.fi)

Pestejä ja pienimuotoisempia tehtäviä aikuisille

Huom. Nämä ovat esimerkkejä mahdollisista tehtävistä, jos et ole varma, mitä haluaisit tehdä tai missä voisit olla avuksi, ota rohkeasti yhteyttä lippukunnanjohtajaan ja mietitään, miten sinä voisit aloittaa partioharrastuksen Tuulihaukoissa! :)

Tuurausapu viikoittaisiin kokouksiin, pienemmät tehtävät retkillä, leireillä ja muissa tapahtumissa

 • lyhyitä tehtäviä (1h – muutama päivä), työmäärä riippuu tehtävästä
 • tehtävä voi olla esimerkiksi apujohtajana toimiminen kokouksessa (1-2 h), retken muonittaminen (2-3 pv), rastimiehenä tai saattajana toimiminen partiotaitokisoissa (4-8 h) jne.
 • lippukunta tarjoaa tukea tehtävään ja tarvittaessa koulutuksen, aiempaa partiotaustaa ei yleensä vaadita
 • toivomme jonkinasteista sitoutumista lippukunnan toimintaan, eli että tuuraaja olisi tarvittaessa käytettävissä useammin kuin yhden kerran avustaviin tehtäviin. (Semi)aktiivinen osallistuminen erilaisiin lippukunnan tapahtumiin auttaa myös tutustumaan muihin lippukunnan jäseniin ja pääsemään ”osaksi yhteisöä”.
 • apua tarvitaan aina – myös tällä toimintakaudella!
 • jos kiinnostuit, ota yhteyttä lippukunnanjohtajaan tai jos olet kiinnostunut auttamaan esim. tietyn ryhmän vetämisessä, voit olla yhteydessä myös suoraan ryhmänjohtajaan

Ryhmänjohtajat

 • edellyttää sitoutumista viikottaiseen partiotoimintaan (n. 2-3 h / vko, sis. suunnittelun ja varsinaisen kokouksen pitämisen) sekä oman ikäkauden retkille ja leireille osallistumisen
 • ryhmänjohtajana voi toimia yksin tai parin kanssa
 • sudenpentujen ryhmänjohtajan toivotaan olevan yli 18-vuotias, vanhempien ryhmien johtajana voi toimia myös samoajaikäinen nuori (aikuisen tuella)
 • partiotaustaa ei vaadita, lippukunta tarjoaa koulutuksen ja tukea tehtävään
 • pesti kestää mieluiten vähintään toimintavuoden ajan (syys- ja kevätkausi)
 • toimintakaudelle syksy 2022 – kevät 2023 etsitään sudenpentu- ja seikkailijaryhmien johtajia, lisätietoja lippukunnanjohtajalta
 • jos kiinnostuit, ota yhteyttä lippukunnanjohtajaan

Retkien ja leirien järjestäminen sekä muut projektiluontoisen tehtävät

 • edellyttää sitoutumista retken, leirin tai projektin suunnittelu- ja toteutusvaiheessa – työmäärä riippuu tehtävästä
 • tehtävä voi olla esimerkiksi ikäkauden retken johtaminen (suunnittelu ja toteutus muiden johtajien avustuksella), leirin tai jonkin sen osa-alueen johtaminen, alueen vastuulle kuuluvan tapahtuman (esim. suunnistuskisat) järjestäminen tai vaikkapa suurleirin savun johtajana toimiminen
 • lippukunta tarjoaa koulutuksen ja tukea tehtävään, mutta näissä tehtävissä apua on aiemmasta partiotaustasta
 • tällä hetkellä Tuulihaukoissa ei ole projektiluontoisia tehtäviä ilman vastuujohtajaa, mutta niitä varmasti tulee! :)
 • jos kiinnostuit, ota yhteyttä lippukunnanjohtajaan

Hallitustehtävät (lippukunnanjohtaja, pestijohtaja, ohjelmajohtaja, taloudenhoitaja, sihteeri ja jäsenrekisterinhoitaja)

 • edellyttää sitoutumista ja aktiivista toiminnassa mukana oloa
 • lippukunnanjohtajan pesti kestää vähintään 2 vuotta, muut hallituspestit vähintään vuoden
 • lippukunnan hallitus valitaan vuosittain syyskokouksessa

Vanhempainkerhon vetäjäksi?

Kuljetukset retkille, myyjäisiin leipominen, pienet remontit kololla, retkien muonittaminen – esimerkiksi tällaisia voisivat olla vanhempainkerhon tehtävät. Tuulihaukoilla ei tällä hetkellä ole omaa vanhempainkerhoa, mutta mielellämme ottaisimme kerhon avuksi toimintaamme.

Olisiko sinusta vanhempainkerhon vetäjäksi? Jos yksin ei halua kantaa kaikkea vastuuta, voi kerhon vetovastuuta jakaa vaikka parin kanssa. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä lippukunnanjohtajaan Leijaan. 

Entinen Tuulihaukka, perustaisitko meille killan?

Tuulihaukoilla on ollut jo yli 40 vuotta toimintaa! Menneisiin vuosikymmeniin mahtuu paljon iloisia muistoja ja satoja entisiä jäseniä, oletko sinä yksi heistä? Palaatko muistoissasi aina Attuun kesäleireille, Kunstenniemen ruokalan notkuvan pöydän ääreen, Luonnonmaan metsiin kisaamaan tai kenties Loiston tai Tervaksen maisemiin? Nyt olisi hyvä hetki palata takaisin Tuulihaukkoihin! :)

Keski-ikää lähentelevä lippukuntamme ansaitsisi jo oman Kiltansa, vanhoista partiolaisista koostuvan ryhmän. Olisitko sinä sen perustaja? Killan tehtäviin voisi kuulua vaikkapa retki- ja leiriohjelmissa avustaminen, Hyypiön Hiippailujen rastin vetäminen tai kolon keittonurkkauksen remontointi sekä tietenkin vanhojen perinteiden vaaliminen ja parempien aikojen muistelu. Toiminta voi olla juuri tekijöidensä näköistä – ja ehkä killan sijaan kyseessä voisikin olla vaikkapa aikuis- tai perhepartion perustaminen Uittamolle. Kiinnostuitko? Ota yhteyttä lippukunnanjohtajaan Leijaan.